- Yahya Kemal Beyatlı, Milli Edebiyat Dönemi'nde yaşamasına rağmen Milli Edebiyat çizgisi dışında eserler veren sanatçılardandır.
- Fransa 'da siyasal bilgiler okurken hocası Albert Sorrel'in etkisinde kalarak tarihe ilgi duymuş ve Türk tarihini incelemiştir. Fransa'da kaldığı dokuz yıl içerisinde Fransız Edebiyatı'nı veedebiyatçılarını yakından tanıma imkânı buldu ve onlardan etkilendi.
- Doğu Dilleri Okulu'na devam ettiği yıllarda Arapça ve Farsçasını geliştirdi. Divan şiiri üzerinde yoğunlaştı.
- Divan şiirinin şekil özellikleri ile batı şiirinin anlatım özelliklerini başarıyla birleştirmiştir.
- Şiirleri parnasist, sembolist ve neoklasik romantik özellikler gösterse de hiçbir edebiyat akımına bağlı kalmamıştır.
- Kemal Beyatlı, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ile birlikte Eski Yunan edebiyatını örnek almayı amaçlayan “Nev Yunanilik” fikrini ortaya atmışlardır.
- “Sözü az söyle, öz söyle.” kuralına bağlıdır.
- Türkün öz değerlerini, tarihini, kahramanlıklarını, zevkini halkın diliyle anlatma çabasındadır.
- Gazel, şarkı, mesnevi, rubai gibi divan nazım şekillerini kullanmıştır.
- Edebiyat tarihçilerinin "Dört Aruzcular" olarak adlandırılanlar içinde Tevfik Fikret, Mehmet Akif Ersoy, Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı yer alır.
- Ok şiiri dışında bütün şiirlerini aruz ölçüsü ile yazmıştır.
- Bir İstanbul şairidir. Şiirlerinde İstanbul, zengin ve fakir semtleri, muhteşem görüntüleri, insanları, tarihi ve sosyal özellikleriyle geniş olarak yer alır.
- Şair kendi duygu ve düşüncelerini, hayal ve hatıralarını içeren şiirleri aşk teması etrafında yoğunlaşır.
- Ömrünün son zamanlarında ölüm temasını işlemiştir.
- Nesir olarak makale, deneme, gezi, anı ve fıkra gibi türlerde yazılar yazmıştır.
- Şiirlerinde görülen ritim öğesi daima aynı sürer. Kurduğu bu ritimde anlatmak istediği düşünce ya da his yavaş yavaş dizelere yayılmaya başlar ve her anlam ayrımında araya müziği bir perde gibi koyarak ses ve anlam kavramının her ikisinin de birbiri içinde yitip gitmesini önler.
- Edebiyat dünyasında Tevfik Fikret'le yaptığı kalem kavgası önemli yer tutar. Tevfik Fikret'in İstanbul'a kızdığı ve nefret ettiği için İstanbul'u anlattığı ve ağır bir eleştiri içeren "Sis" adlı şiirine karşılık Yahya Kemal buna çok sert bir şiiri olan "Siste Söyleniş" adlı şiiri yazmıştır.
- Yahya Kemal Beyatlı, şiirde mükemmelliği aradığı için olsa gerek, yaşadığı sürece şiirlerini kitap hâline getirmemiş; ancak ölümünden sonra kurulan Yahya Kemal Enstitüsü'nün yardımı ile şiirleri kitap halinde basılmıştır.
Eserleri:
Kendi Gök Kubbemiz, Aziz İstanbul, Eğil Dağlar, Siyasi
Hikâyeler, Siyasi ve Edebi Portreler, Edebiyata Dair, Çocukluğum Gençliğim
Siyasi ve Edebi Hatıralarım, Tarih Muhasebeleri, Mektuplar Makaleler