Türk Edebiyatı Tarihi      

      Halk Edebiyatı       

         Divan Edebiyatı         

       Modern Türk Edebiyatı      

      Yazar ve Şairler      

       Edebi Sanatlar       

         Edebi Akımlar         

       Anlatım Türleri      

      100 Temel Eser      

      Kitap Tanıtımları       

        Düzyazı Türleri         

        Edebiyat Sözlüğü      

      Dünya Edebiyatı      

        Edebiyat Makaleleri      




      Şiir Nedir?      

     Şiir Türleri       

        Ölçü         

       Uyak ve Redif    

     Halk Şiiri      

       Divan Şiiri       

         Modern Şiir         

       Görüntülü Şiirler      

      Türkülü Hikayeler     




      Türkçenin Tarihi      

     Dil Makaleleri       

        Ses Bilgisi         

     Kelime    

       Cümle      

       Paragraf       

        Metin         

      Yazım ve Noktalama      

      Atasözleri     

        Deyimler         

      Sözlükler      




     Planlar      

     Yazılı Soruları       

       Türkçe Dersi         

       Dil ve Anlatım Dersi    

    Türk Edebiyatı Dersi      

       Kompozisyon       

        ÖSS         

      SBS      

      KPSS     

      Kültür-Edebiyat Kulübü    

      Belirli Gün ve Haftalar      



HALK EDEBİYATI TEST
Test 2

Test 1    Test 2    Test 3    Test 4    Test 5    Test 6    Test 7

 

1.    Aşağıdakilerden hangisi Anonim Halk edebiyatına ait bir özellik değildir?

A)    Bu edebiyat ürünlerinin ilk söyleyeni olmasına rağmen sahipleri belli değildir.

B)   Koşma, varsağı, semai ve destan başlıca ürünleridir.

C)   Ölçü, hece ölçüsüdür.

D)   Genellikle yarım ve cinaslı uyak kullanılmıştır.

E)   Dil yalındır. Halk söyleyişlerine ve söyleyiş inceliklerine yer verilmiştir.

 

2.    Aşağıdakilerden hangisi Aşık edebiyatı nazım biçimlerinden değildir?

A)    Varsağı

B)   Semai

C)   Destan

D)   Koşma

E)   Nutuk

 

3.    Aşağıdakilerden hangisi Halk edebiyatı nesrinin bir özelliği değildir?

A)    Halk nesri, sözlü anlatımın yazıya geçirilmesiyle oluşmuştur.

B)   Nazımla nesir iç içedir.

C)   En önemli ürünleri Halk hikayeleridir.

D)   Kerem ile Aslı, Arzu ile Kamber, Ferhat ile Şirin önemli menkıbelerdendir.

E)   Dil oldukça sadedir.

 

4.    Tarihi kişiler ve din büyüklerinin hayatları etrafında oluşan olağanüstü hikayelerdir.

        Yukarıda tanımı verilen Halk edebiyatı nesri aşağıdakilerden hangisidir?

A)    Menkıbe

B)   Efsane

C)   Halk Masalları

D)   Bilmece

E)   Halk Hikayeleri

 

5.    Karagöz bir gölge oyunudur. İki temel tip vardır: ...; saf, temiz yaratılışlı halkı temsil eden, ...; oku­muş, ukala, kibar geçinen sınıfın temsilcisidir.

        Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A)    Hacivat – Bebervhi

B)   Karagöz – Zenne

C)   Karagöz – Hacivat

D)   Tiryaki – Hacivat

E)   Hacivat – Karagöz

 

6.    Aşağıdakilerden hangisi Halk oyunlarının ortak özelliklerinden değildir?

A)    Hem göze, hem kulağa seslenir.

B)   Yazılı tiyatro örneğidirler.

C)   Şive (ağız) taklitlerinden yararlanılır.

D)   Güldürü öğesine yer verilir.

E)   Kişiler, oyunlarını çok içten oynarlar.

 

7.    Tek kişilik oyundur. Oyuncu, bütün kişileri küçük değişikliklerle (kostüm değiştirerek, konuşma ağzını değiştirerek, jest ve mimiklerini değiştirerek) canlandırır, oynar.

        Yukarıda açıklaması verilen Halk tiyatrosu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Karagöz                                                                                                                 

B) Ortaoyunu

C) Meddah                                                                                                                

D) Halk Masalları

E) Efsane

 

8.    ... dekorsuz, metinsiz bir tiyatrodur. Oyuncular hazırlıksız bir şekilde oyunu sahneler. İki tip vardır: Pişekar ve Kavuklu. ..., gölge oyunundaki Karagöz’ün; ..., Hacivat’ın özelliklerini gösterir.

        Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yerlere sı­rasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A)    Meddah – Pişekar – Kavuklu

B)   Ortaoyunu – Kavuklu – Pişekar

C)   Ortaoyunu – Pişekar – Tiryaki

D)   Meddah – Tiryaki – Zenne

E)   Ortaoyunu – Pişekar - Kavuklu

 

9.      I.    Türk edebiyatının en önemli şairlerindendir; dünya edebiyatının da tanıdığı bir mutasavvıftır.

         II.    Lirik ve didaktik söyleyişleri hep insan sevgisine dönüktür.

        III.    Genellikle hece ölçüsünü kullanmıştır; ancak aruz ölçüsüyle da yazmıştır.

        IV.    İlahi nazım biçimini kullanmıştır.

        Yukarıda özellikleri verilen Halk edebiyatı sanatçısı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yunus Emre                                                                          

B) Hacı Bektaşi Veli

C) Hacı Bayram Veli                                 

D) Kaygusuz Abdal

E) Pir Sultan Abdal

 

10.  13. yüzyılda yaşamış mutasavvıf bir şairdir. Horasan’da Hoca Ahmet Yesevi’den ders al­mış ve Anadolu’ya gönderilmiştir. Anadolu bir­liğinin sağlanmasında Orhan Bey’le işbirliği yapmış, Yeniçeri Ocağı’nın kurulmasında etkili olmuştur. Tasavvuf düşüncesini anlatan Arap­ça yazdığı Makalât adlı eseri ünlüdür.

        Bu parçada tanıtılan Halk edebiyatı sanatçısı aşağıdakilerden hangisidir?

A)    Kayıkçı Kul Mustafa

B)   Hacı Bayram Veli

C)   Kaygusuz Abdal

D)   Yunus Emre

E)   Hacı Bektaşi Veli

 

11.  Aşağıdakilerden hangisi Halk şiirinin belirleyici özelliklerinden biri değildir?

A)    Toplumun her kesimine hitap eden bir dil kullanması

B)   Dış dünyaya yönelik somut konuları işlemesi

C)   Hece ölçüsü ve dörtlüklerle yazılmış olması

D)   Bütün güzelliğinden çok parça güzelliğini ön planda tutması

E)   Koşma, mani, semai gibi belli nazım biçimlerini kullanması

 

12.  –      Anonim Halk edebiyatının yaygın örneklerindendir.

        –      Birbiriyle bağdaşmayan hayallerle düşüncelerin sıralanmasından oluşur.

        –      Ses taklidi, yineleme ve ikilemelerden yararlanılır.

        –      Bunlar birer söz oyunudur.

        Yukarıda özellikleri verilen tür aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bilmece                                                  

B) Ninni                                       

C) Tekerleme

D) Efsane                                                                                   

E) Akrostiş


1-B    2-E    3-D     4-A     5-C     6-B     7-C     8-E      9-A       10-E     11-D      12-C


Sinava Hazirlik