Türk Edebiyatı Tarihi      

      Halk Edebiyatı       

         Divan Edebiyatı         

       Modern Türk Edebiyatı      

      Yazar ve Şairler      

       Edebi Sanatlar       

         Edebi Akımlar         

       Anlatım Türleri      

      100 Temel Eser      

      Kitap Tanıtımları       

        Düzyazı Türleri         

        Edebiyat Sözlüğü      

      Dünya Edebiyatı      

        Edebiyat Makaleleri      




      Şiir Nedir?      

     Şiir Türleri       

        Ölçü         

       Uyak ve Redif    

     Halk Şiiri      

       Divan Şiiri       

         Modern Şiir         

       Görüntülü Şiirler      

      Türkülü Hikayeler     




      Türkçenin Tarihi      

     Dil Makaleleri       

        Ses Bilgisi         

     Kelime    

       Cümle      

       Paragraf       

        Metin         

      Yazım ve Noktalama      

      Atasözleri     

        Deyimler         

      Sözlükler      




     Planlar      

     Yazılı Soruları       

       Türkçe Dersi         

       Dil ve Anlatım Dersi    

    Türk Edebiyatı Dersi      

       Kompozisyon       

        ÖSS         

      SBS      

      KPSS     

      Kültür-Edebiyat Kulübü    

      Belirli Gün ve Haftalar      



İSLAMİYET ÖNCESİ VE GEÇİŞ DÖNEMİ TESTLERİ
Test 1


Test 1    Test 2    Test 3    Test 4
 

1.    Bilinmeyen dönemlerden başlayarak 11. yüzyı­lın ortalarına kadar süren ve yabancı etkiler­den uzak, en özgün örneklerin görüldüğü dö­nemdir. Özellikle, Şamanizm, Maniheizm ve Budizm gibi dinlerin etkisiyle oluşmuştur. Bi­çim, ölçü ve dil bakımından milli nitelikler taşır.

        Yukarıda bahsedilen dönem aşağıdakiler­den hangisidir?

A)    İslâmiyet Öncesi Türk Edebiyatı

B)   Halk Edebiyatı

C)   Divan Edebiyatı

D)   Tanzimat Edebiyatı

E)   Milli Edebiyat

 

2.      I.    Doğu Göktürklerin tarihine ışık tutar.

         II.    Bir “söylev” niteliğindedir.

        III.    Türklerin özeleştirisi niteliğindedir.

        IV.    Anlatımda aliterasyonlar görülür.

         V.    Dört anıttan oluşur.

        Göktürk yazıtları ile ilgili olarak, yukarıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) I          B) II          C) III          D) IV         E) V

 

3.    Aşağıdakilerden hangisi Sözlü dönemde ozanlara verilen isimlerden değildir?

A)    Şaman

B)   Kam

C)   Baksı

D)   Oyun

E)   Boran

 

4.    Aşağıdakilerden hangisi, İslâmiyet öncesi Türk edebiyatının bir özelliği değildir?

A)    Eserlerde doğa sevgisi, kahramanlık konuları görülür.

B)   Sözlü ve yazılı dönem olarak incelenir.

C)   Eserler müzik eşliğinde söylenir.

D)   Genellikle zengin kafiye kullanılmıştır.

E)   Bu dönemin edebi verimleri: Destan, sav, sagu ve koşuklardır.

 

5.    Aşağıdakilerden hangisi, ilk İslâmî eserlerden değildir?

A)    Kutadgu Bilig

B)   Divan-ı Hikmet

C)   Divan-ı Lûgat’t Türk

D)   Mecalis’ün Nefais

E)   Atabet’ül Hakayık

 

6.    Bugünkü atasözlerinin bilinen ilk şekilleridir. Yaşamla, toplumla, insan doğasıyla ilgili öğüt­ler veren anonim ürünlerdir. Kolay ezberlensin,     akılda kalsın diye şiir gibi söylenmişlerdir.

        Yukarıda özellikleri verilen Sözlü dönem edebiyat ürünü aşağıdakilerden hangisidir?

A)    Sav

B)   Sagu

C)   Koşuk

D)   Destan

E)   Mani

 

7.    ... denilen ölüm, matem törenlerinde ölen kişilerin ardından söylenen, ölenin dürüstlüğünü, iyiliklerini, faziletlerini anlatan şiirdir. Biçim özellikleri ... gibidir.

        Yukarıda verilen parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla hangisi getirilmelidir?

A)    Sagu – koşuk

B)   Yuğ – sav

C)   Koşuk – yuğ

D)   Yuğ – koşuk

E)   Sagu – sav

 

8.    Aşağıdakilerden hangisi, Sözlü dönem Türk edebiyatının genel özelliklerinden değildir?

A)    Anlatım sözlüdür.

B)   Eserler manzum ve nesir şeklindedir.

C)   Dil oldukça sade ve öz Türkçedir.

D)   Nazım birimi dörtlük, ölçü hecedir.

E)   Ürünler anonimdir.

 

9.    Milletlerin dini, milli, sosyal olaylarını, büyük felaketlerini; kişilerin kahramanlıklarını konu edinen manzum ürünlerdir. Sözlü edebiyatın en önemli verimleridir.

        Yukarıda tanıtılan Sözlü dönem edebi ürünü aşağıdakilerden hangisidir?

A)    Koşuk

B)   Sav

C)   Destan

D)   Yuğ

E)   Sagu

 

10.  İranlı şair Firdevsi’nin Şehname adlı eserinde “Afrasyab” adıyla anılan Saka Türklerinden bir kahramanının İranlılarla yaptığı savaştaki yiğitliklerinin anlatıldığı destandır.

        Yukarıda verilen bilgiler hangi Türk destanına aittir?

A)    Şu Destanı

B)   Bozkurt Destanı

C)   Alp Er Tunga Destanı

D)   Türeyiş Destanı

E)   Ergenekon Destanı

 

11.  Aşağıdakilerden hangisi doğal destan değildir?

A)    Chanson de Roland

B)   Kurtarılmış Kudüs

C)   Robin Hood

D)   Mahabarata

E)   Gılgamış

 

12.  Aşağıdakilerden hangisi Divan-ı Lûgat’it Türk için söylenemez?

A)    Kaşgarlı Mahmut tarafından 13. yüzyılda kaleme alınmıştır.

B)   Türk dilinin ilk sözlüğüdür.

C)   Eser Araplara Türkçeyi öğr

etmek amacıyla yazılmıştır.

D)   İçinde sözlü edebiyat dönemine ait birçok destan, koşuk, sagu örnekleri vardır.

        E)   Sözcüklerin işleniş yöntemi bakımından bir ansiklopediyi de andırmaktadır.

 


CEVAPLAR: 1-A 2-E 3-E 4-D 5-D 6-A 7-D 8-B 9-C 10-C 11-B 12-A


 

 

 

 

 



Sinava Hazirlik